söndag 23 maj 2010

Vårrustning 2 - 2010

Eftersom det har gjorts en del förändringar på Pila under årens lopp så var turen kommen till en liten skönhetslyftning. Även säkerhetsmässigt eftersom däcket var snorhalt. Pila är så hög och bred så hon kommer inte in någonstans i Fisksätra Marinas båthallar. Därför blev det ett eget litet båthus för Pila.

Alla beslag togs bort redan i höstas och sedan blev det spackling och målning av däck i våras. Och efter det var det ett drygt jobb att sätta tillbaka allt på plats igen. Färgen tog slut så fribordets skador fick bara lite primerförbättringar. Direkt efter båtmässan började vi jobba med Pila och höll på i 2 månader - varenda fr-lö-sö fram till sjösättningen den 16 april. För redan den 24-25 april hade vi vår första seglingsträning.

Alla avlastare var slut så det blev nya. Skotskenan har fått mer utväxling och akterstaget har också fått betydligt mer utväxling. Jag har dragit om singel line reef till dubbel line reef, för det gick inte att trimma storseglet ordentligt annars. Nedhalet kan regleras från båda sidorna och alla tampar är nerdragna till sittbrunnen.

Kojerna kan nu enkelt regleras och vi har utökat sovplatserna till 9. Förut var det 6. Ny toalett som går att spola och tre nya försegel har Pila fått inför denna säsong. Även en autopilot för att vi ska orka få upp storen om man bara är två (på semester tex) och en ny GPS finns i sittbrunnen. Rorförlängaren fick vi i handen en dag med en våldsam oreglerad sväng, vilket gjorde att det blev en ny sådan också.

Vi var snåla med SikaFlex på en del ställen så att det läckte in, och det var bara att skruva bort och på med mer Sikaflex och skruva på igen. Ja, man lär sig.

Men nu har hon blivit så fin och vit. Det var värt besväret.


Tack alla tjejer och Thomas som slet hårt med upprustningen.