söndag 28 februari 2010

Roslagen Sea Race 2008

Ingen före oss. 8 distans kvar. Kl 02.00.

Så får man väl kalla sig om man har banrekordet på Roslagen Sea Race 2008. Det har hänt något alldeles fantastisk och ovanlig, sa prisutdelaren i Öregrund. Sen fortsatte han med: En KÖLBÅT har seglat nytt banrekord - 12:53:12. Det 5 år gamla var av en F 18.

Vädret var i år perfekt för våran båt som är en "one of a kind" racer, en före detta IMS 40, som har blivit ombyggd till en Mannerberg 38 (före detta Mitsubishi Pajero).
Starten bestog av många pust och bra vind. Det var redan där man trodde det var sista gången man såg Datscha (en Pogo 40) för sista gången. Efter en stund kryss körde vi med våran "från förra årtusende spinnaker". Den är lika gammal som båten och visa hur Telias logotyp såg ut för 10 år sedan. I år hade vi inte seglat ännu med våran stora spinnaker så längtan blev större efter det stora vita. Men sedan hissade vi upp superballongen på 220 kvm och seglade ifrån vågorna och båtar. Men den stora blev några gånger för stor och dopades i vattnet. Där förlorade vi fart och en omseglat Datscha drog förbi. Vi vinkade anständig och ropade vemodig till Madeleine (vädertjejen på svt) "Vi ses i Öregrund".
Efter mina 2 timmar under däck såg jag en orange prick på horisonten och det stora vita som drog oss till Öregrund. Datscha var omseglat och bara en Mumm 30 kvar före oss. Även när vi hade gått förbi var vi imponerad av deras segling. Som fortsatte efter en liten paus till Sandhamn medan vi dukade för frukostbord i sittbrunnen kl 3 på morgonen.